Sanna Hukkanen
Sanna Hukkanen

press to zoom
Sanna Hukkanen
Sanna Hukkanen

press to zoom
1/1

SANNA HUKKANEN

ONSDAG – SÖNDAG 4.–8.8.

Ons, tors, lör 11:00–18:00, fre, sön 11:00-16:00 

Bläckhorn, gratis

Konstnären är närvarande lördag kl.11:00-13:00

 

Sanna Hukkanen: Skogstäcket och andra berättelser -serier och illustrationer

 

För länge sedan var världen täckt av skog. Tidigare generationer respekterade sin omgivning i en ömsesidig relation, där man inte såg naturen som en utnyttjbar reserv, utan som en levande helhet som vi alla är delar av. Legenden om skogstäcket berättar om skogens farliga sida: man kan gå vilse i skogen så, att man inte längre hittar tillbaka och kontakten till de sökandes värld bryts. Samtidigt är skogen också skyddande.

 

Skogstäcket är serietecknare Sanna Hukkanens och kulturforskare Inkeri Aulas gemensamma serie-album om skogen och träden samt till dessa förknippade folkliga tradition, såväl historiska och nutida. De nio tecknade serierna i Skogstäcke-albumet ser på träden från olika vinklar: med är lokalhistoria om skogslinden i Kuhasalo i Nord-Karelen, en omskrivning av dikten om den Stora Eken på karelska (originalsrpåket som Kalevala skrevs på), den historiska synen på skogen ur perspektiv av en gammal asp samt förskräckliga besvärjelser under den heliga rönnens beskydd.

 

På Norpas-festivalen visas original av serieteckningar från Skogstäcke-boken och Hukkanens 2018-21 gjorda skogsinfluerade illustyrationer bl.a. till Kuti och Elonkehä tidningarna samt Kohtuus-pamfletten.

 

Sanna Hukkanen (f. 1978) är serietecknare, illustratör och aktivist från Joensuu som blivit förälskad i skogar, träd och sagor. Skogstäcket är hennes tredje serie-album. Hukkanen har också dragit workshop i serieritning för finsk-ugriska minoritetsaktivister i Elävä kieli gemenskaps-konstprojektet i Ryssland, Norge, Finland och Estland.

metsanpeitto.jpg