Flödande skog-Virtaava metsä
Flödande skog-Virtaava metsä

Ritva Kovalainen

press to zoom
Flödande skog-Virtaava metsä
Flödande skog-Virtaava metsä

Ritva Kovalainen

press to zoom
1/1

RITVA KOVALAINEN

TORSDAG 5.8.

18:30 Dalsbruksvägen 691, gratis

Ritva Kovalainen ja Tuuli Turunen: Publisering av Tidsresan -konstvärket

LÖRDAG 7.8.

11:30–12:30 Verkstan, 10€

Ritva Kovalainen: Tre bilder från skogens djup -kortfilmer

Poecile poetica, 14 min, live ackompanjeman stråktrio Katri Antikainen, Iina Marja-aho & Elina Seppänen 

Regnbågens ände, 2007, 20 min, finska / text på engelska

Flödande skog, 2021, 19 min svenska / text på finska

SÖNDAG 8.8.

10:00 och 11:00  Bio Pony, gratis

Ritva Kovalainen: Poecile poetica och Flödande skog - Virtaava metsä  

Filmen Poecile poetica tar oss i sällskap av två ungdomar djupt in i urskogen, ödemarken, furuskogen och det rena vattnets källa. Kontakten med skogen skapas genom vandring, lek, ett annorlunda vetande och av pratande på djurens språk.

I filmen uppträder Siiri Matinpuro och Ilmari Turunen,  filmat av Ville Tanttu och Ritva Kovalainen.

Den av Ahti Marja-aho för filmen komponerade musiken spelas av Elina Seppänen, fiol, Iina Marja-Aho, altfiol ja Katri Antikainen, cello.

 

Flödande skog är en dokumentärisk och metaforisk film om skogen. Filmen är en dykning in i djupet av urskogen, orörd av människan. Skogens flöde livnär ekosystemet och människorna i skogens milda famn.  Arvo Pärts musik flödar med skogen och Tomas Tranströmers dikter sätter saker i rätt perspektiv. Så mild är skogen. Filmerna är regisserade av Kimitoöbon och fotografikonsnären Ritva Kovalainen och båda är filmade i den för forskare reserverade Värriö naturpark, som är en urskog vars like få finländare fått uppleva.

 

I Ritva Kovalainens och Sanni Seppos kortfilm Sateenkaaren pää minns Ilomantsibor sina barndoms stora skogar, och berättar vad de känner i det av det intensiva skogsbuket omformade landskapet.  Filmes huvudpersoner är gränsman och författare Jouni Peltola, närståendevårdare Aini Peltola, skogsarbetare Pentti Loijas och sjuksköterskan Irma Hassinen.

I Dalsbruks Bruks-museet finns en samling av historiska fotografier som berättar om det unika utseendet på en by som utvecklats kring järnindustrin. De små albumbilderna innehåller både herrvillor och arbetarkaserner med sina invånare.

“Tidsresan” har bildats som collage av hundratals fotografier, och är en slags tidsmässig och rumslig kondens av Dalsbruk, vars stratifierade miljön möts de fabriksarbetare, patroner, änkor och pigor från den tidiga 1900-talet. Konstverket tillverkas i samarbete med Dalsbruks byalaget, Bruks musét, DB Marina och Norpas ry och med stöd av Nygréns stiftelse. 

Ritva Kovalainen, kuva Mirka Muukkonen