NORPAS 

Norpas residessi
Norpas residessi

IMG_20190206_092309
IMG_20190206_092309

60437674
60437674

Norpas residessi
Norpas residessi

1/10

Konstnärsresidens

Residensen är stängd till den 30. i Juni. I residens finns det gemensamma badrum och WC och det är därför inte möjligt att undvika kontakt med andra.

 

Norpas konstnärsresidensverksamhet började året 2018. Residensbostaden ligger i ett historiskt loftgångshus i Dalsbruk som byggdes som arbetarbostad i slutet av 1800-talet. 

Syftet med residensverksamheten är att

1) erbjuda konstnärer en givande arbetsperiod och en autentisk residensupplevelse i bruksmiljö vid Skärgårdshavet

2) öka konst- och kulturbranschens innebörd både på lokal och regional nivå

3) producera konst för offentliga miljöer i Dalsbruk.

Ansökan till residensperioden från den 1. i januari 2021 är nu.  Arbetsperiodernas längd varierar från 1 vecka till 1 månad. Norpas rf står för alla residenskostnader och hjälper till med organiseringen om arbetsperiodens verksamhet är kopplat till lokal gemenskaplig verksamhet eller miljö, alternativt är interaktivt eller engagerande. Om residensbostaden används för eget konstnärsarbete uppbärs en kostnad på 10 euro per dygn.

Sommarens residensperiod är kopplad till Norpas festivalen eller Artpark-projektet som syftar till att skapa årligen minst ett offetligt konstverk till Dalsbruk. När antalet konstverk i kedjan ökar, bildas det en galleri av offentliga konstverk vilket går under namnet Artpark. Residensperioden för produktion av miljökonst genomförs i samarbete med Landsbygdens Bildningsförbund, samt ersätts arbets- och materialkostnader.  

Residensperioder kan delvis utföras genom inbjudningsprinciper.

Residensupplevelse

Norpas-residens är en unik och inspirerande upplevelse för både utländska och inhemska konstnärer. Enligt inhemska  besökare kan Dalsbruk upplevas exotiskt med sin egendomliga och historiska atmosfär. Besökaren får vistas i en historisk bruksby tillsammans med lokala bysamhället. Kombinationen av finlandssvensk kultur, skärgårdsanda, landsbygd och modern fabriksmiljö hämtar en unik prägel till bruksbyn. 

 

Vi möter alla residensbesökare personligen, hjälper till med vardagen och stöder i arbetet. Norpas rf:s kultur- och konstnätverk bidrar till verksamhetens utveckling samt ger en bred uppfattning om kulturens tillstånd och konstnärernas behov. Detta fördjupar betydelsen för konstnärens deltagande, samt skapar personlig och professionell relation till arbete, residensen och byn. 

Kulturbranschens betydelse i dalsbruk

Dalsbruk är ett av Finlands äldsta bruksbyar. Stålfabriken var Kimitoöns största arbetsgivare som slutade sin verksamhet så sent som år 2012. Detta har lämnat en unik prägel i form av stark arbetaridentitet, byggnader som formats kring naturen, samt byns epokiska arkitektur som sträcker sig ända från 1700-talet till idag. 

Första Norpas festivalen arrangerades samma år som den 350-åriga stålindustrin lades ner 2012. Festivalen har hämtat nya möjligheter och ett ökat intresse för aktörer inom kulturbranschen. Vi vill erbjuda Dalsbruk som ett lockande alternativ för aktörer inom kreativa branschen. Utöver konstnärsresidensen finns det ett flertal förmånliga arbetsutrymmen i byn.

 

Dalsbruks samhälle är stark och har en fördomsfri attityd. Det har genom tiderna funnits olika språk, nationaliteter, samhällsgrupper och yrkesmän i byn. 

Dalsbruk - Artpark

Residensverksamheten ämnar till att skapa offentliga kontverk i Dalsbruk och närmiljön. Vår långsiktiga målsättning och vision är att göra Dalsbruk till en aktiv konstby där det i framtiden mycket att se och uppleva. Residensen fungerar som en kick-off för den visionen.

Vår målsättning är att skapa tidlös och hållbar konst som inte bär på ett varumärke. Konst skall vara eftertänkt samt passa i byns miljö, historia, och kultur. Vi vill göra engagerat och respektfullt samarbete med hela bysamhället och kommunen.