NORPAS 

Norpas residessi
Norpas residessi

press to zoom
IMG_20190206_092309
IMG_20190206_092309

press to zoom
60437674
60437674

press to zoom
Norpas residessi
Norpas residessi

press to zoom
1/10

Konstnärsresidens

ANSÖKAN OM RESIDENS ÄR ÖPPEN TILLS 31.1.2022. ANSÖK HÄR NU!

 

Norpas konstnärsresidensverksamhet började året 2018. Residensbostaden ligger i ett historiskt loftgångshus i Dalsbruk som byggdes som arbetarbostad i slutet av 1800-talet. 

Syftet med residensverksamheten är att

1) erbjuda konstnärer en givande arbetsperiod och en autentisk residensupplevelse i bruksmiljö vid Skärgårdshavet

2) öka konst- och kulturbranschens innebörd både på lokal och regional nivå

3) producera konst för offentliga miljöer i Dalsbruk.

Arbetsperiodernas längd varierar från 1 vecka till 1 månad. Norpas rf står för alla residenskostnader och hjälper till med organiseringen om arbetsperiodens verksamhet är kopplat till lokal gemenskaplig verksamhet eller miljö, alternativt är interaktivt eller engagerande.

 

Om residensbostaden används för eget konstnärsarbete uppbärs en kostnad på 10 euro per dygn.

Residensperioder kan delvis utföras genom inbjudningsprinciper.

Residensupplevelse

Norpas-residens är en unik och inspirerande upplevelse för både utländska och inhemska konstnärer. Enligt inhemska  besökare kan Dalsbruk upplevas exotiskt med sin egendomliga och historiska atmosfär. Besökaren får vistas i en historisk bruksby tillsammans med lokala bysamhället. Kombinationen av finlandssvensk kultur, skärgårdsanda, landsbygd och modern fabriksmiljö hämtar en unik prägel till bruksbyn. 

 

Vi möter alla residensbesökare personligen, hjälper till med vardagen och stöder i arbetet. Norpas rf:s kultur- och konstnätverk bidrar till verksamhetens utveckling samt ger en bred uppfattning om kulturens tillstånd och konstnärernas behov. Detta fördjupar betydelsen för konstnärens deltagande, samt skapar personlig och professionell relation till arbete, residensen och byn. 

Kulturbranschens betydelse i dalsbruk

Dalsbruk är ett av Finlands äldsta bruksbyar. Stålfabriken var Kimitoöns största arbetsgivare som slutade sin verksamhet så sent som år 2012. Detta har lämnat en unik prägel i form av stark arbetaridentitet, byggnader som formats kring naturen, samt byns epokiska arkitektur som sträcker sig ända från 1700-talet till idag. 

Första Norpas festivalen arrangerades samma år som den 350-åriga stålindustrin lades ner 2012. Festivalen har hämtat nya möjligheter och ett ökat intresse för aktörer inom kulturbranschen. Vi vill erbjuda Dalsbruk som ett lockande alternativ för aktörer inom kreativa branschen. Utöver konstnärsresidensen finns det ett flertal förmånliga arbetsutrymmen i byn.

 

Dalsbruks samhälle är stark och har en fördomsfri attityd. Det har genom tiderna funnits olika språk, nationaliteter, samhällsgrupper och yrkesmän i byn. 

Dalsbruk - Artpark

Residensverksamheten ämnar till att skapa offentliga kontverk i Dalsbruk och närmiljön. Vår långsiktiga målsättning och vision är att göra Dalsbruk till en aktiv konstby där det i framtiden mycket att se och uppleva. Residensen fungerar som en kick-off för den visionen.

Vår målsättning är att skapa tidlös och hållbar konst som inte bär på ett varumärke. Konst skall vara eftertänkt samt passa i byns miljö, historia, och kultur. Vi vill göra engagerat och respektfullt samarbete med hela bysamhället och kommunen.