Magi Viljasens installation på Norpas festivalen

Övrig verksamhet

Norpas rf är verksam inom det inhemska och internationella mångkulturella fältet. Utöver festivalen deltar Norpas i Rysslandssamarbete -projektet med bidrag av Utbildnings- och kulturministeriet, samt upprätthåller konstnärsresidensen och ArtPark -projektet för offentlig konst i Dalsbruk.

 

Norpas ämnar till att skapa mötesplatser för konstnärer verksamma inom olika branscher och inspirera till nya samarbetsformer, samt koppla konstprojekten till lokala miljön och samhället. 

 

Norpas har också producerat flertalet  produktioner och konstprojekt.

Fotokonserten av

Pekka Turunen & 

Ismo Alanko

Fotokonstnär Pekka Turunens och musiker Ismo Alankos ”Fotokonsert" var ett beställningsarbete för Norpas festivalen.

Föreställningen innehöll  Pekka Turunens videon som bestod av redigerade  fotoepisoder utgående från Ismo Alankos låtar. Jussi Jaakonaho ackompanjerade konserten. Utöver två slutsålda konserter har den spelats i Festivalen för politisk fotografi i Helsingfors, Serlachius-muséet i Gustaf, Sodankylä Filmfestival och Alexandersteatern i S:t Petersburg.  

Heikki Willamo & Meriheini Luoto: Metsänpeitossa 

(Trollbunden av skogen)

Fotograf Heikki Willamos och musiker-kompositör Meriheini Luotos ”Trollbunden av skogen” - fotokonsert var ett samarbetsprojekt producerat av Norpas. Konsertens premiär hölls på festivalen 2018. 

Foto: Sannamari Ratilainen

Det här vill jag säga

"Det här vill jag säga" är ett mångårigt projekt lotsat av Ritva Kovalainen och producerat av Norpas rf. Den publicerades i form av utsällning under Norpas festivalen 2015 och senare som en tvåspråkig bok 2017.

Boken handlar om Kimitoöbor som har levt i åttio, till och med över hundra år. Verket baserar sig på intervjuer av Marianne Jokinen, Sven-Göran Olin och  

Helena Laakkonen och innehåller porträtter av fotografen Ritva Kovalainen.

Boken kostar 25 € inkl. postfrakt i Finland. 

VaSaMu (De Farliga Öimmigranterna)

-gruppen


 


Norpas rf startade med initsiativ av bildkonstnären Marjo Levlin och i samarbete med Festivalen för politisk fotografi en konstverkstad för kvinnor på Kimitoön. Verkstaden resulterade till en fristående konstnärsgrupp "VaSaMu" som inkluderar  syrianska öimmigranter. Gruppen har producerat en egen konstinstallation under flera års tid i Norpas.

Oriol Hernando & camera obscura

Spanska fotokonstnären Oriol Hernado har sedan Norpas festivalen 2013 fotograferat portätter av artister och besökare med självbyggda stora pafflådskameror, samt har han fotograferat miljöer under resan genom Europa från Barcelona till Dalsbruk.

 

Projektets material skall produceras i form av en tioårs -konstfotografibok för festivalen. 

 

Kulturföreningen Okno & Galleriet Nook i Barcelona

 

Norpas har nära och hemlighetsfulla relationer med barcelonska kulturföreningen NOOKs kulturutrymmen, residensen och galleriet som upprätthålls av OKNO -föreningen. 

 

Norpas rf

Masugnvägen 5
25900 Dalsbruk
FO-nummer: 2518908-1

Tel: +358407700065

Programförslag tas emot: ohjelma(at)festivalnorpas.fi

Tyvärr kan vi inte svara på alla meddelanden.

  • Facebook Social Icon
  • Instagram
Tämän tahdon sanoa

Kansi