NORPAS RF

Norpas rf är en kulturförening på Kimitoön och har som kärnverksamhet att arrangera den mångkulturella och internationella Norpas festivalen. Föreningen upprätthåller också konstnärsresidensen och producerar konst för Dalsbruks olika miljöer. Bakom arrangemanget står en grupp av konstnärer och aktivister som motiveras av entusiasm och intuition.

Festival Norpas har sina rötter i den lilla gräns- och kuststaden Portobou som ligger i Katalonien. Norpas föregångare Surpas arrangerades där under åren 2008-2011. Norpas arrangerades för första gången året 2012.

Skapandet av festivalen har mycket gemensamt med en konstnärlig process. Intuitionen ger riktningen mot destinationen och man stannar stundvis för att kontrollera riktingen. Det här är frihet som bör bevaras. Kultur och konst förlorar sin substans och mening om den utvecklas till ett varumärke. 

Vi ställer en fråga som ett kriterium; är det norpasaktigt eller inte?  Men på ett lustigt sätt har vi ju alla våra egna uppfattningar om vad som kan upplevas som norpasaktigt eftersom det inte finns några tydliga regler. Man kan oftast avgöra först efter ett uppträdande om någonting är norpasaktigt eller inte. Varje föreställning hjälper oss att utveckla konceptet för framtiden. 

VÅR TEAM

_MG_3865.jpg

Det är tack vare alla Norpas 

VOLONTÄRER

som festivalen finns.

 

Drygt hundra volontärer möjliggör den årliga festivalen! 

Årets volontäransökan öppnar i maj.