NORPAS 

Intermezzo
Intermezzo

Kristoffer Albrecht

press to zoom
Intermezzo
Intermezzo

Kristoffer Albrecht

press to zoom
1/1

KRISTOFFER ALBRECHT

ONSDAG–SÖNDAG 4.–8.8.

Ons, tors, lör 11:00–18:00, fre, sön 11:00-16:00

Fjällstugan, gratis

Kristoffer Albrecht: Bildkonstverk-utställning

Konstnären är närvarande lördag kl.11:00-13:00

ONSDAG 4.8. ja TORSDAG 5.8.

12:00–15:00 Dals Inn, 30€/person

Kristoffer Albrecht: Master Workshop

Kristoffer Albrecht ger personlig handledning för den som planerar sitt eget bildkonstverk. En fritt formulerad ansökan kan skickas till info@norpas.fi före 7.7. Master workshopen är begränsad till 3-5 deltagare.

LÖRDAG 7.8.
14:30–15:30 Fjällstugan, gratis

Kristoffer Albrecht: Från Bild till Konstverk

Kristoffer Albrecht visar sina mångsidiga bildkonstverk och inviger publiken i bildkonstprocessen.

KrA, 2020.jpeg

Ingåbon Kristoffer Albrecht (född 1961) har publicerat över 30 fotografiböcker och lärt fotografering bl.a. i Konstindustriella högskolan (nuförtiden Aalto-universitet) i över 30 år. Albrechts bilder föds av iakttagelser och formas till nyanserade svartvitavdrag eller bildkonstverk. För Albrecht är litet vackert och skönhet, nött av tiden, som föds då slumpmässiga element flyktigt infinner sig på samma scen. När en fluga på en pappersbit iakttar en död sork eller när en spegel speglar sig själv. Dramatik behöver man inte söka längre ifrån än sitt eget hem, men på de runt världen gjorda fotograferingsresorna förmedlas upplevelserna av förbipasserande, människor, hästar eller fåglar

 

Scenerna byts från trånga kvarter till vida fjärdar och vädret är fysiskt: målnen berör huvudet, regnet ruskar om vandraren, dimman omfamnar. Objekt ovetande om fotograferaren blir delar av berättelsen där människors strävan visar sig som andra levandes här på jorden, samtidigt evigt men också flyktigt.


På Norpas Festivalen visas en samling av Albrechts unika eller småskaligt producerade bildkonstverk. Tanken om bok och bilkonst har Albrecht tagit till en annan nivå och i hans böcker sammansmälter hantverk, planering och avdrag på ett nyskapande sätt. Hans egenartiga bildkonstkultur växte fram i Konstindustriella högskolan, där Albrecht på 1980-talet lärde sig i Pentti Sammallahtis bildkonstworkshops att kombinera tryck- och avdrag metoder, typografi och bokbindning.