Vaaka.png

Festival Norpas går av stapeln i Dalsbruks skärgårdsmiljö i sin fulla internationella prakt den 4.-8.8.2021. Med ett års uppehåll har festivalens programutbud vuxit till sig ännu mer än tidigare år, och flera av programmen flyttas utomhus till följd av coronarestriktionerna. Norpas styr nu mot annorlunda verkligeheter där det internationella, mångfaldiga och rikliga konstutbudet sveper med dig in i allt från rågbrödsbakande till återställande av myrmarker eller varför inte trollbindande bastulavs poesi.

Norpas fortsätter samarbetet med ryska och spanska konstnärsorganisationer. En annan ny utländsk helhet är berlinbaserade finländska musiker. På scen hittas tyska Die Angel som består av Ilpo Väisänen, känd från Pan Sonic, samt Schneider TM:s gitarist Dirk Dresselhaus. Även berlinmusikerna Islaja och Jimi Tenor hör till ensemblen. De helt berlinska influenser står det tyska polyrytmiska progbandet 13 Year Cicada.

En av årets huvudartister är Ismo Alanko som gör ett efterlängtat soloframträdande. Ismo Alanko Yksin uppträder på Norpas stora scen på fredag kväll. Nytt för i år är Utopiklubben vars program sammanställts av två konstnärer födda på 2000-talet: kimitomusikern Ilmari Turunen som bl.a. skrivit låtar åt Ibe och Nelma U, samt poeten Lassi Laakso.

Till skillnad från de flesta andra festivaler i år, fortsätter Norpas sin internationella linje – ungefär hälften av artisterna och konstnärerna kommer utomlands ifrån. Spanien, Ryssland, Tyskland, Frankrike, Iran och Belarus är representerade. Der lönar sig att spana in den ryska dansgruppen Zemli, den belarusiske dragspelaren Yegor Zabelov, som ofta jämförts med Kimmo Pohjonen, eller den iranskfranske gitarristen Hassan K, som sagts likna Mdou Moctar som uppträtt på Norpas tidigare.

 

Evenemanget börjar i år redan på onsdagen den 4. augusti med utställningar och workshoppar. Utställt finns Pentti Sammallahtis fängslande djurfotografier, Kristoffer Albrechts bildkonsthantverk och serietecknaren Sanna Hukkanens illustrationer med skogstema. Innan veckoslutet börjar också konstnären Jenni Tieahos workshop i videskulptering och en workshop i rörelseimprovisation med koreografen Vitaly Kimin och dansaren Anna Nikolaeva från St. Petersburg.

 

Festivalen avslutas i naturens famn. På seglatser ute på Skärgårdshavet berättar Panu Kunttu och Sanna-Mari Kunttu om sin kajakutfärd, där de återskapat fiskaren och författaren Pentti Linkolas forskningsresa 1974. På Senatsberget skapas ett andligt rum av gitarristen Teuvo Taiminoja och dansaren Sofia Keto-Tokoi tillsammans med en stråktrio. Efter vår traditionsenliga picnic kulminerar festivalen i en föreställning med den spanske trollkonstnären Pere Rafart och Verklighetsorkestern bestående av festivalmusikerna.

Norpas2021.jpg